Onze economie heeft een sterk Europa nodig

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
21-03-2024

 In onze reeks externe bijdragen van politici over het programma van hun partij voor de Europese verkiezingen van 6 juni is deze week het woord aan Gerben-Jan Gerbrandy lid van het Europees Parlement en lijsttrekker van D66.  

 

Europa laten doen waar het goed in is, dat is de prioriteit van D66 voor het bedrijfsleven. De kracht van onze EU is dat zij investeringen kan doen die te groot zijn voor Nederland alleen. Dat we Europese afspraken kunnen maken die duidelijkheid geven aan ondernemers voor de toekomst. En dat er een eerlijk speelveld wordt gecreëerd op de Europese interne markt. Op deze punten schiet de EU momenteel tekort.  

 

Het zijn geen makkelijke tijden voor ondernemers in Europa en dus ook in Nederland. Hoge grondstoffenprijzen, een volatiele energiemarkt, personeelstekorten en een slecht functionerende kapitaalmarkt zijn aanhoudende zorgen geworden. Ons continent heeft nu eenmaal weinig grondstoffen en een vergrijzende bevolking. Daar komt nog bij dat veel technologische doorbraken elders plaatsvinden, zoals in Amerika en China. Het goede nieuws is, dat we het tij kunnen keren dankzij de grote berg kennis die we hebben en het vermogen om hoogwaardige (energie)infrastructuur te bouwen. Met stevige en gerichte Europese investeringen kunnen we zorgen ombuigen naar kansen.  

 

D66 stelt drie voorwaarden aan Europese investeringen. Ze moeten ten eerste Europa technologisch vooruithelpen, zodat we kunnen aanhaken bij Amerika en China. Minder subsidies naar koeien en meer naar kennis. Ten tweede moeten ze bijdragen aan onze energie-onafhankelijkheid, om voorspelbare energieprijzen te garanderen en energie-intensieve bedrijfstakken binnen Europa te houden. Tot slot, Europa moet voorkomen dat landen individueel gaan investeren en eigen bedrijven voortrekken. Dan legt Nederland het af tegen de grote jongens. 

 

Net zo belangrijk zijn de afspraken en het handhaven daarvan. Het bedrijfsleven heeft baat bij voorspelbaarheid. Sterker nog, een goed beeld van de toekomst is essentieel voor het doen van investeringen en het aannemen van personeel. Van migratie tot staatssteunregels en de bestrijding van corruptie in een aantal EU-landen: veel belangrijke regelgeving zit in een populistische houdgreep. Dat maakt de toekomst van onze interne markt troebel. Beter handhaven en de scherpte terugbrengen is topprioriteit voor D66. 

Nieuwsbrief Blik op Europa

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief 'Blik op Europa' met de standpunten van VNO-NCW en MKB-Nederland op actuele EU-dossiers.