Mohammed Chahim (PvdA/S&D): ‘’Het [Zweedse] voorzitterschap moet erin slagen om de lidstaten op één lijn te krijgen’’

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
26-01-2023

Het Zweedse voorzitterschap komt inderdaad op een belangrijk moment. Belangrijk dat we alle nog niet afgeronde wetten uit het Fit for 55-pakket tijdens dit voorzitterschap afronden. Dit biedt helderheid voor onze industrie. Ik hoop echt dat de Zweden daarin slagen, zodat ons Europese klimaatdoel van een 55% vermindering van broeikasgassen tegen 2030 binnen bereik blijft.

 

Daarnaast komt het voorzitterschap op een moment dat de Europese industrie zich bedreigd voelt door de Amerikaanse Inflation Reduction Act. De Europese Commissie heeft nu als tegenreactie aangekondigd om snel de Net-Zero Industry Act te presenteren. Dit plan moet wat mij betreft doelgerichte maatregelen en middelen bevatten om de groene industrie in Europa te stimuleren. Daar liggen voor Nederland kansen.

 

Het belooft dus een interessante tijd te worden voor Zweden. Wat betreft de reactie op de IRA, moet het voorzitterschap erin slagen om de lidstaten op één lijn te krijgen, en ervoor te zorgen dat we geen maatregelen invoeren waarmee we riskeren het evenwicht van onze interne markt te verstoren.

 

Mohammed Chahim

Europarlementariër PvdA en S&D

Nieuwsbrief Blik op Europa

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief 'Blik op Europa' met de standpunten van VNO-NCW en MKB-Nederland op actuele EU-dossiers.