3de EU-VS Trade and Technology Council succesvol

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
15-12-2022

Op 5 december was de derde ministeriële bijeenkomst tussen Amerika en de EU in het kader van de Trade and Technology Council. De TTC is een forum om beleid op onder andere handel, economie en technologie met elkaar af te stemmen.

 

Positieve verhoudingen

De toon tijdens deze derde bijeenkomst was zeer positief, ondanks dat er een aantal knelpunten op tafel lagen over bijvoorbeeld de IRA- waar wij het verder in deze Blik over hebben. De aandacht ging uit naar Kunstmatige Intelligentie, een Task Force voor talent en groei, de Chips Act en samenwerking om toeleverantieketens (met name voor halfgeleiders) weerbaarder en veerkrachtiger te maken.

Ook is er een nieuw gezamenlijk initiatief gelanceerd over duurzame handel. Doel is om door handel en investeringen de economie richting low-carbon technologieën en meer circulariteit te sturen en de eigen energieintensieve industrie te helpen verduurzamen. Er is ook positief van gedachte gewisseld over keten due diligence, waar de EU momenteel hard mee bezig is.

 

Oproep bedrijven: kom met concrete resultaten

Vanuit het bedrijfsleven zijn er voorafgaand aan deze bijeenkomst meerdere oproepen gedaan om meer uit de TTC te halen- zoals in de brief van Business Europe en de Amerikaanse kamer van Koophandel (AmCham) van 1 December. De vorige bijeenkomsten hadden- doordat het de eerste was en toen door de oorlog in Oekraïne- weinig concrete uitkomsten op de grote lijnen na terwijl er juist vele potentie zit in deze dialoog. Ook moet er meer werk gemaakt worden van de stakeholder dialoog in de marge van de ministeriële bijeenkomst.

Een aantal van de kernpunten die door ons zijn genoemd- het voorkomen van nieuwe handelsconflicten, samenwerking op opkomende technologiën, meer wederzijdse erkenningsovereenkomsten en meer investeringen in klimaat- en clean technologies- zijn ook inderdaad tijdens de TTC besproken.

 

Verder in de EU-VS relatie

Wij hopen dat de positieve lijn in EU-VS relaties die tijdens 2022 is ingezet en in de TTC tot uiting kwam ook in de komende jaren kan worden voortgezet. Het afgelopen jaar is er vooral samenwerking geweest via de gecoördineerde sancties tegen Rusland en steun voor Oekraïne. Daarnaast zijn er ook concrete stapppen gezet in de VS om tegemoet te komen aan de Europese privacy eisen. Dit moet het hopelijk binnenkort weer mogelijk maken om data te delen tussen de VS en de EU- waar het zogenoemde ‘Privacy Shield’ eerder in de Schrems-II uitspraak door het Europese Hof was afgewezen. Al met al genoeg aanknopingspunten voor het nieuwe jaar!

Nieuwsbrief Blik op Europa

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief 'Blik op Europa' met de standpunten van VNO-NCW en MKB-Nederland op actuele EU-dossiers.