Ook mkb moet aan verplichting vertrouwenspersoon kunnen voldoen

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
14-02-2023

Iedereen die op het werk wordt geconfronteerd met (seksueel) grensoverschrijdend gedrag, moet toegang hebben tot een vertrouwenspersoon. Dat is de kern van het initiatief-wetsvoorstel van GroenLinks, waarover vorige week een eerste debat was in de Tweede Kamer. Voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland staat daar volledig achter schrijft hij in zijn nieuwste blog. Al moet het wel ook voor kleinere bedrijven haalbaar zijn aan die verplichting te voldoen.

 

Een miljoen mensen

Jaarlijks krijgen ruim een miljoen mensen op de werkvloer te maken met pesten, (seksuele) intimidatie, discriminatie of agressie. Wat mij betreft zijn dat onaanvaardbare cijfers en dus moeten we er met elkaar alles aan doen om grensoverschrijdend gedrag, in welke vorm dan ook, uit te bannen. Werkgevers zijn op grond van de Arbowet verantwoordelijk voor een veilige werkomgeving, maar een verplichte vertrouwenspersoon maakt nu nog geen onderdeel uit van die wet.

 

Gesprek van de dag

Na de ontluisterende berichtgeving over de misstanden bij The Voice of Holland, een jaar geleden, was grensoverschrijdend gedrag overal het gesprek van de dag. Het was bijna een soort wake up call waarbij iedereen zich afvroeg: hoe zit dat eigenlijk bij ons, doen wij als bedrijf alles om dit soort zaken te voorkomen en hoe hebben dat geregeld? Ongeveer de helft van de bedrijven had al een vertrouwenspersoon, maar na de uitzending was er duidelijke toename van de vraag.

 

Sindsdien is het onderwerp niet meer van de agenda geweest. In de persoon van voormalig SER-voorzitter Mariëtte Hamer is er zelfs een regeringscommissaris aangesteld. En nu ligt er dat het initiatief-wetsvoorstel van GroenLinks-Kamerlid Maatoug om een vertrouwenspersoon verplicht te stellen.

 

Niet per se binnen het bedrijf

Ik vind dat een goed idee. Want ongeacht waar je werkt en wat je overkomt, je moet als slachtoffer laagdrempelig en veilig bij iemand terecht kunnen. Het is evident dat zoiets in grote ondernemingen makkelijker te organiseren is dan in kleine bedrijven met 6, 7 werknemers. En die laatste categorie, dat zijn de meeste bedrijven in ons land. Wij hebben er daarom voor gepleit dat die verplichte vertrouwenspersoon niet per se binnen het bedrijf hoeft te worden aangesteld. En gelukkig voorziet het wetsvoorstel ook in die optie: dat ook een vertrouwenspersoon bij de brancheorganisatie of de arbodienst volstaat.

Verder is van belang dat kleinere bedrijven niet op onnodig hoge kosten en administratieve lasten worden gejaagd. Daar heeft overigens ook de regeringscommissaris aandacht voor gevraagd. Zij wil dat sociale partners betrokken worden bij de uitwerking van de wet, juist om dit te voorkomen.

 

Allemáál alert

Grensoverschrijdend gedrag blijfy vooral iets waar we allemáál alert op moeten zijn en elkaar ook op moeten aanspreken. Wat voor de één een 'geintje' is, kan voor de ander iets heel anders kan zijn. Glashelder moet zijn waar de grenzen liggen en wat er gebeurt als die worden overschreden. Zero tolerance, óók voor gasten en klanten van een bedrijf.

 

Tot slot is voorkomen natuurlijk altijd beter dan genezen. Door erover te praten, door blijvende aandacht en door educatie.

 

Jacco Vonhof
voorzitter MKB-Nederland

 

Deze column is ook verschenen op De Ondernemer.nl