‘Vertrouwelijke bedrijfsgegevens niet openbaar maken via WOO'

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
28-10-2020

Vertrouwelijke bedrijfsgegevens  mogen op basis van de Wet open overheid (WOO) niet publiek worden gemaakt. Als dat wel gebeurt, zullen bedrijven veel informatie niet meer delen met de overheid. Dat zeggen MKB-Nederland en VNO-NCW over het initiatiefwetsvoorstel dat donderdag in de Tweede Kamer wordt besproken.

 

Spionnen en criminelen

De WOO komt in de plaats van de Wet openbaarheid van bestuur en is al acht jaar onderwerp van onderzoek en debat in de Eerste en Tweede Kamer. De ondernemersorganisaties vinden dat in het huidige initiatiefwetsvoorstel van GroenLinks en D66 te weinig rekening wordt gehouden met de belangen van het bedrijfsleven. Zo dreigen bedrijfsgeheimen, concurrentiegevoelige informatie en fabricage- en beveiligingsgegevens die in bezit zijn van de overheid openbaar te worden. ‘Zo wordt het bedrijfsspionnen, terroristen en criminelen wel erg makkelijk gemaakt’, aldus MKB-Nederland en VNO-NCW.

 

Extra kosten

Zij gaan ervan uit dat bedrijven veel informatie in dat geval niet meer zullen delen met de overheid als dat niet per se hoeft. De ondernemersorganisaties vrezen ook extra kosten voor bedrijven als zij juridische procedures aanspannen om bedrijfsgegevens geheim te kunnen houden. ‘In het wetsvoorstel wordt sowieso geen aandacht besteed aan de kosten die ermee gepaard gaan voor het bedrijfsleven.’

 

Semipublieke sector

MKB-Nederland en VNO-NCW verzetten zich ook tegen het onderbrengen van de semipublieke sector onder wet. Al is het maar omdat de indieners van de wet niet willen zeggen aan welke organisaties zij precies denken. Ook de Raad van State heeft zich eerder uitgesproken tegen de uitbreiding naar de private sector. Volgens de raad had het wetsvoorstel in deze vorm überhaupt niet in behandeling moeten worden genomen.