Oproep aan bedrijven: ’s nachts het licht uit

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
20-08-2020

Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland en ambassadeur van de Nacht van de Nacht, roept ondernemers op om in de nacht van 24 oktober aanstaande (de Nacht van de Nacht) alle lichten van hun bedrijf te doven en dat hierna te continueren. Daarmee besparen ze geld en energie. Onnodige nachtelijke verlichting bij bedrijven kost nu jaarlijks zo’n 536 miljoen kWu, wat gelijkstaat aan het stroomverbruik van 150.000 huishoudens.

 

Steekproef

Een landelijk uitgevoerde (fotografische) steekproef van de Natuur- en Milieufederaties bij circa 1350 bedrijfsgebouwen laat zien dat ruim 70 procent van de bedrijven ’s nachts verlichting laat branden. Bij 48 procent brandde tijdens de steekproef de binnenverlichting, bij 38 procent de buitenverlichting en 14 procent had zowel binnen als buiten de verlichting branden.

 

Sensors

De meeste ondernemers die het licht laten branden doen dat uit veiligheidsoverwegingen, tegen inbraak. De praktijk laat echter zien dat licht op sensors, die aangaan bij beweging, juist een afschrikwekkend effect op inbrekers hebben. 'De verlichting de hele nacht laten branden is in dat opzicht dus niet nodig', zegt Vonhof.

 

Duurzaam en veilig

De bedrijven die ten behoeve van de steekproef zijn gefotografeerd, ontvangen de komende weken van de Natuur- en Milieufederaties de foto van hun nachtelijk verlichte pand, vergezeld van aanbevelingen om het voortaan anders - duurzamer en veilig - te doen.

 

Ambassadeur

Jacco Vonhof is sinds 2019 ambassadeur van de Nacht van de Nacht, die dit jaar op 24 oktober plaatsvindt. De Nacht van de Nacht is een jaarlijks terugkerend initiatief van de Natuur- en Milieufederaties, bedoeld om onnodige nachtelijke verlichting tegen te gaan. ’s Nachts het licht uit bespaart niet alleen geld en energie, het zorgt voor een mooiere sterrenhemel en is ook beter voor (nacht) dieren en de gezondheid van mensen, aldus de organisaties.

Voor meer informatie over de activiteiten tijdens de Nacht van de Nacht op 24 oktober: www.nachtvandenacht.nl