Koningin Máxima bezoekt Schevenings mkb in kader Dag van de Ondernemer

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
18-11-2020

Hare Majesteit Koningin Máxima heeft vanmiddag samen met voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland een werkbezoek gebracht aan het Scheveningse scheepsreparatie- en constructiebedrijf Boeg B.V. & Boeg Nautic. Dat deed zij in het kader van de Dag van de Ondernemer, die op initiatief van MKB-Nederland aanstaande vrijdag voor het vijfde jaar op rij wordt gehouden. In Scheveningen ging koningin Máxima ook met twee andere ondernemers in gesprek over de gevolgen van de coronacrisis.

 

Rondleiding door Boeg

Koningin Máxima, lid van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap, begon in Scheveningen met een rondleiding door de productiehal van Boeg. Het bedrijf ontwerpt, produceert en installeert constructies van onder meer kunststof en metaal, die bestemd zijn voor toepassingen in onder meer waterzuiveringsinstallaties en schepen. Ook maakt Boeg objecten voor de publieke ruimte zoals metalen banken en boomroosters.

 

Zaai- en oogstmachine voor zeewier

De koningin sprak met directeur Nico Buijs en medewerkers van Boeg over twee specifieke projecten. Zo kreeg zij uitleg over de zaai- en oogstmachine voor de productie van zeewier aan de Nederlandse kust die Boeg in samenwerking met de Stichting Noordzeeboerderij heeft ontworpen en geconstrueerd. 

Aansluitend bezocht koningin Máxima in de Scheveningse haven de haringlogger SCH-236 Noordster. Het uit 1949 daterende schip dreigde verloren te gaan, maar wordt nu door Boeg en vrijwilligers gerestaureerd als museumschip. In de restauratiefase functioneert het ook als leerwerkbedrijf voor mbo-leerlingen. Vanwege de coronacrisis is het restauratiewerk echter noodgedwongen tijdelijk stilgelegd.

 

Omzet gehalveerd

In het voormalig visruim van de logger ging koningin Máxima onder leiding van Jacco Vonhof in gesprek met Boeg-directeur Buijs en twee collega-ondernemers uit Scheveningen over de impact van de coronacrisis op hun bedrijfsvoering. Zo vertelde Karel Pronk (Pronk-Hollandvis B.V.) dat hij als leverancier aan de horeca zijn omzet met de helft heeft zien afnemen en dat de steunpakketten van de overheid cruciaal zijn. `Het belangrijkste voor nu is overeind blijven en onze medewerkers behouden', aldus Pronk. Hij hoopt dat het herstel snel inzet als de horeca eenmaal weer open mag.

Vraag verschuift

Karin Oudshoorn (Vrolijk Tent- en Zeilmakerij) heeft de vraag naar haar producten als gevolg van de coronacrisis deels zien verschuiven: minder klandizie van bijvoorbeeld strandtenten, maar juist meer van particulieren die in de tuin iets willen overkappen. Wel zet de crisis een rem op investeringen. `Ook met het oog op de toekomst, om sneller en efficiënter te kunnen produceren, moet ik eigenlijk investeren in een nieuwe digitale snijmachine, maar dat durf ik nu niet aan', aldus Oudshoorn.
Ook directeur Buijs van Boeg sprak over investeringen die nodig zijn, maar nu moeten wachten. Hij roemde verder onder meer de saamhorigheid onder Scheveningse ondernemers, die elkaar steunen en werk toespelen waar dat kan. Verder spraken de ondernemers met de Koningin over de creativiteit die deze moeilijke periode van hen allen vraagt.