Jacco Vonhof: ‘Oplossing transitievergoeding nu hard nodig’

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
16-03-2021

‘De transitievergoeding is voor veel ondernemers de reden dat ze blijven doormodderen. Als je door die vergoeding niet kunt stoppen, trek je de lus om je nek steeds strakker aan tot het moment dat je  omvalt. Dan is er alsnog geen sprake van een transitievergoeding.’ Dat zei MKB-Nederland-voorman Jacco Vonhof vanmiddag in gesprek met minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Wouter Koolmees en vier leden van MKB-Nederland.

 

Zorgen over schuldenberg

Vonhof reageerde hiermee op opmerking van INretail-directeur Jan Meerman dat 10 á 20 procent van de retailers wil stoppen, maar dat niet kan vanwege de hoge kosten. Koolmees gaf aan dat hij er goed over na gaat denken. Als een regeling mogelijk is, moet deze volgens hem zo worden ‘dichtgeschroeid’ dat je er geen oneigenlijk gebruik van kan maken. Ook is een ruime terugbetalingstermijn nodig voor ondernemers. Niet alleen voor private schulden, ook voor schulden bij de belastingdienst, het UWV en RVO. Koolmees heeft zorgen over de schuldenberg. ‘We moeten op korte termijn knopen doorhakken over een herstelpakket, anders is dat niet meer uitvoerbaar voor 1 juni.’

 

Ondernemersagenda

Om hier een voorschot op te nemen, bood Jacco Vonhof het eerste exemplaar van de Ondernemersagenda aan Wouter Koolmees aan. Het bedrijfsleven staat voor twee grote uitdagingen: herstel en groei. De agenda gaat in op wat daar voor nodig is. Zo wil Vonhof kleine ondernemers fiscaal stimuleren om mensen aan te nemen, moet de regeldruk fors omlaag en de loondoorbetaling naar één jaar. Er werd gesproken over belangrijke thema’s uit de agenda: verduurzaming, arbeidsmarkt, loondoorbetaling, maar ook over de toekomst van bedrijfstak-cao’s en de laadpaleninfrastructuur voor vrachtwagens.

 

Testen op alcohol en drugs

Tot slot drong KVNR-directeur Annet Koster er bij de minister op aan snel stappen te zetten in de discussie rond het testen van personeel op alcohol en drugs en de AVG die dit verbiedt. ‘Nu is het wachten op een incident’, aldus Koster. Voor Koolmees is de discussie betrekkelijk nieuw, omdat deze altijd op het terrein van de staatssecretaris lag. Na de verkiezingen wil hij het oppakken met meerdere sectoren en vakbonden. Hij ziet het belang, maar testen zonder aanleiding betekent een noodzaak tot zorgvuldigheid.

 

Bekijk ook de gesprekken met andere lijsttrekkers en politieke partijen