‘Duitsland kiest voor groen, digitalisering en sterke EU’

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
25-11-2021

In Duitsland zijn de formerende partijen tot een regeerakkoord gekomen. De ‘stoplichtcoalitie’ - bestaande uit de sociaaldemocratische SPD, De Groenen en de liberale FDP kiest daarbij voor een groen en moderner Duitsland, met meer investeringen in de verduurzaming en digitalisering van het land. ‘Het is goed nieuws dat een groot industrieland als Duitsland een extra stap wil zetten in de verduurzaming van de economie. Ook de ambities om de Duitse overheid verder te digitaliseren is goed nieuws voor Nederlandse ondernemers. Hiermee wordt de bureaucratisering in het land aangepakt, iets wat op dit moment nog een aanzienlijke belemmering is in het zakendoen met Duitsland’, aldus de ondernemersorganisaties.

 

Sterk Europa

De nieuwe Duitse regering spreekt zich uit voor een sterk en soeverein Europa: ‘Het Duitse regeerakkoord is opvallend ambitieus en gedetailleerd over de Europese agenda. Hier kan Nederland een voorbeeld aan nemen. Onze beide landen delen de ambitie om de ‘strategische autonomie’ van Europa de komende jaren te versterken – op belangrijke strategische gebieden zoals energie en technologie. We hopen daarom de goede betrekkingen met onze belangrijkste handelspartner de komende jaren verder te verdiepen en versterken, aldus de ondernemersorganisaties.

 

Groene ambities

In 2030 moet 80 procent van de Duitse stroomvoorziening uit hernieuwbare energie bestaan – deze doelstelling staat nu nog 65 procent. Om hierop toe te zien komt er in Duitsland een nieuw ministerie dat verantwoordelijk wordt voor de energietransitie. ‘Hiermee laat Duitsland zien dat het menens is en dat het als grote economie in Europa het voortouw wil nemen’.

 

Digitaal Duitsland

Ook op het gebied van digitalisering willen onze oosterburen flinke stappen zetten om het land en de economie verder te moderniseren. Zo moeten glasvezel en goede mobiele dekking in heel het land beschikbaar worden, en wordt er aanzienlijk meer geïnvesteerd in sleuteltechnologiën - zoals Artifical Intelligence (A.I.) en kwantumtechnologie. ‘Hiermee maakt Duitsland een broodnodige inhaalslag om het land gereed te maken voor de toekomst’.