‘Afwijzing mkb-bank onbegrijpelijk’

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
21-04-2021

MKB-Nederland vindt het onbegrijpelijk dat staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken niets ziet in een mkb-bank om de kredietverlening aan ondernemers te verbeteren. Keijzer schrijft dat in een brief aan de Tweede Kamer. De ondernemersorganisatie pleit al veel langer voor zo’n bank, omdat ondernemers met een relatief kleine kredietvraag niet of nauwelijks nog bij banken terecht kunnen. Tijdens deze crisis niet, maar voor die tijd ook al niet.

 

Volksbank

MKB-Nederland lanceerde ruim drie jaar geleden al het idee dat de Volksbank – in handen van de staat en dus niet bezig met aandeelhouders - zich met name op het mkb zou richten, omdat ondernemers bij de andere grootbanken moeite hebben om aan financiering en werkkapitaal te komen. De andere banken staan onder zwaar toezicht en door alle regels en compliance nemen zij de kleinere financieringsaanvragen vaak niet meer aan, ook omdat de kosten relatief hoog zijn. Dat is ook weer het beeld gedurende de huidige crisis, aldus de ondernemersorganisatie.

 

Juist versterken

Volgens voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland moet de overheid de Volksbank niet verkopen, maar juist versterken door meer kapitaal beschikbaar te stellen en zich te richten op financiering van het mkb. Dat zou goed kunnen onder het label van de lokaal gewortelde Regiobanken, die onder de Volksbank vallen. De bank zou op die manier haar maatschappelijke functie versterken.

 

Marktverstoring

Staatssecretaris Keijzer reageert met haar brief op de unaniem door de Kamer aangenomen motie van CDA-Kamerlid Mustafa Amhaouch en anderen, die onder meer oproept de mogelijkheden voor een mkb-bank te onderzoeken. Volgens Keijzer is een specifieke bank een ‘te zwaar middel’ en zijn er genoeg andere initiatieven die de kredietverlening aan het mkb kunnen verbeteren. Ook zou een nieuwe mkb-bank marktverstorend kunnen werken.

 

Divers bankenlandschap

MKB-Nederland begrijpt die argumenten niet. ‘We kaarten dit onderwerp al jaren aan, er worden steeds heel kleine stapjes gezet, maar per saldo zijn ondernemers er nog weinig mee opgeschoten. Met een mkb-bank zet je een grote stap in één keer.’ Zo’n bank zou ook nooit leiden tot marktverstoring, omdat dit nu juist een deel van de markt betreft waar de banken zelf niet happig op zijn. Een ‘nieuwe’ bank zou wat de ondernemersorganisatie betreft juist goed zijn voor de diversiteit van het bankenlandschap, dat nu wordt gedomineerd door een beperkt aantal grote spelers. Ook de ervaring van Qredits, de partij die kleine kredieten nu het meest in behandeling neemt, is dat er een echte bancaire functie specifiek voor het mkb moet komen.

 

Herstel en groei

De ondernemersorganisatie wijst erop de financiering van het mkb voor ondernemers cruciaal is om door de crisis heen te komen. Zij kunnen zo herstellen en vervolgens weer groeien.