Een blik in de glazen bol: de Europese digitale agenda in 2022

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
16-12-2021

2021 was een vruchtbaar jaar voor Europees digitaal beleid. De Commissie heeft een reeks ambitieuze plannen op tafel gelegd: Digital Markets Act, Digital Services Act, Data Governance Act, de Netwerk en Informatiebeveiligingsrichtlijn – om er een paar te noemen. Ook in 2022 staat digitalisering hoog op de politiek bestuurlijke agenda. Er is ook aandacht voor de industriebeleid en mededinging. Een vooruitblik op de Europese agenda van 2022.

 

Regels voor de online platformen 

Begin 2021 heeft de Europese Commissie ingrijpende regels voor de digitale markt voorgesteld. In een sneltreinvaart gaan de voorstellen voor een Digital Markets Act en Digital Services Act door het besluitvormingsproces in Brussel. Frankrijk zet in op een succesvolle afsluiting van de onderhandelingen tijdens haar voorzitterschap van de Raad.

 

Europese kampioenen zijn terug

President Macron heeft in de aankondigingen van de prioriteiten van het Franse voorzitterschap ook de wens uitgesproken om steeds sterkere spelers naar voren te laten komen en tegelijkertijd innovatie en groei te ondersteunen. Hij heeft de EU opgeroepen om strategische afhankelijkheden aan te pakken en haar concurrenten in de wereld in te halen. Daarbij geeft hij specifiek aandacht voor talent en de financiering voor de technologische bedrijvigheid en digitaal/chips/data.

 

In de poging om de strategische autonomie van Europa te vergroten klinkt sterk de hernieuwde oproep voor Europese industriële kampioenen door. In de presentatie dringt President Macron aan op de noodzaak om te investeren in strategische sectoren waaronder waterstof, batterijen en clouddiensten via versoepeling van staatssteun regels voor projecten van gemeenschappelijk belang (IPCEIs). De discussie over strategische autonomie zal ook een belangrijke rol spelen in de geplande herzieningen van mededingingskader het aankomende jaar.

 

Cyber, cyber, cyber

De toenemende cyberdreigingen onderstrepen het belang van een sterke Europese aanpak op cybersecurity. Het staat niet direct boven aan de wensenlijst van Frankrijk, maar naar alle verwachtingen starten in januari 2022 ook de onderhandelingen tussen het EP en de Raad over de Netwerk- en Informatiebeveiligingsrichtlijn (NIS 2.0.). De NIS 2 scherpt de cyberbeveiligings­regels aan om de toenemende dreiging van cyber­aanvallen het hoofd te bieden. De Europese Commissie komt ook in 2022 met een nieuw voorstel, de ‘Cyber Weerbaarheid Act’ om product standaarden voor cyberveiligheid te ontwikkelen.

 

De nieuwe economie: data en AI

Ook beleid op het gebied van data en kunstmatige intelligentie ontbreekt niet op de politieke agenda. De EU-instellingen hebben in dit jaar nog een akkoord bereikt op de Data Governance Act. Deze wet moet datadelen in de EU makkelijker maken door de introductie van intermediaire diensten, neutrale data brokers en marktplaatsen. Dit is een stap in de goede richting, nog belangrijk voor het bedrijfsleven is de verwachte Data Act (2022) waarin wordt vastgelegd welk type data kan worden gedeeld en op welke voorwaarden.

Nieuwsbrief Blik op Europa

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief 'Blik op Europa' met de standpunten van VNO-NCW en MKB-Nederland op actuele EU-dossiers.