Even kennismaken met Jurre de Haan

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
30-09-2020

In de rubriek ‘Even kennismaken met…’ leren we de beleidssecretarissen van MKB-Nederland en VNO-NCW beter kennen. Wie zijn ze en wat doen ze? Deze week: Jurre de Haan, die pensioenen in zijn portefeuille heeft. 

 

Wat heb je met pensioenen?

“Ik heb pensioeneconomie gestudeerd in Tilburg. De vraag hoe we de pensioenen in een vergrijzend land betaalbaar houden, vond ik als student al interessant. Het onderwerp is een mooie combinatie van technische inhoud en maatschappelijke relevantie. Ik had niet verwacht dat ik ook daadwerkelijk in de pensioenen zou gaan werken, maar dat is wel gebeurd. Voordat ik ruim een jaar geleden bij MKB-Nederland en VNO-NCW kwam, heb ik onder meer gewerkt bij pensioenuitvoerder APG en het ministerie van Financiën.”

 

Qua timing viel je met je neus in de boter.

“Inderdaad, ik heb een fantastisch jaar gehad! Met het kabinet en de vakbonden hebben we overeenstemming bereikt over de uitwerking van het pensioenakkoord van 2019. Zo hebben we bepaald hoe we de overgang van de bestaande naar de nieuwe pensioencontracten in de praktijk vormgeven. Daarbij is het voor werkgevers belangrijk dat dit kostenneutraal kan gebeuren.

Al met al was het een intensief traject, maar het voelde niet als werk. Veel van onze leden hadden een rol bij de uitwerking van het akkoord en het was leuk om hen beter te leren kennen. Het geeft voldoening als je een steentje kunt bijdragen aan zo’n belangwekkend dossier. De discussie over de toekomst van het pensioenstelsel liep al ruim tien jaar. Straks is het stelsel klaar voor de 21ste eeuw. Werknemers en gepensioneerden krijgen naar verwachting eerder zicht op een hoger pensioen, omdat de pensioenfondsen minder buffers hoeven aan te houden. Voor werkgevers is het prettig dat de pensioenpremies voorspelbaar en stabiel worden.”

 

En nu, is het werk klaar?

“Alle afspraken moeten nog worden omgezet in wetgeving. Dat gaat zomaar anderhalf jaar duren. En vervolgens duurt de implementatie ook nog een aantal jaar. Mede daarom hebben wij samen met de bonden het kabinet opgeroepen om snel een overgangsregime te maken. Als we de pensioenbeslissingen nu alvast in de geest van het nieuwe stelsel nemen, kunnen we onnodige pensioenverlagingen en premieverhogingen voorkomen. Verder gaan we in de Stichting van de Arbeid, samen met de pensioenkoepels, een handreiking schrijven om werkgevers en branches te ondersteunen bij de overgang naar het nieuwe systeem.”