Q&A horeca, toerisme, cultuur en sport: vragen en antwoorden voor ondernemers

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact

De coronamaatregelen van het kabinet hebben grote consequenties voor ondernemers in de horeca, cultuursector, sport en het toerisme. Er leven veel vragen bij ondernemers over de precieze uitwerking van deze maatregelen. Hieronder vindt u een overzicht van de meest gestelde vragen en de antwoorden daarop. 

 

Welke regels gelden er vanaf 15 december voor de horeca en coffeeshops?

Horecagelegenheden en coffeeshops moeten hun deuren sluiten. Deze overheidsmaatregel geldt voorlopig nog tot en met 9 februari. De volgende uitzonderingen zijn onder meer van toepassing: afhalen en bezorgen, hotels voor daar verblijvende gasten, uitvaartcentra en eet- en drinkgelegenheden op vliegvelden na de security check. Ook mogen vanaf 28 april de terrassen weer open tussen 12.00 en 18.00 uur.

 

Welke regels gelden er voor afhalen in de horeca?

Bij het afhalen van eten en drinken vindt geen gezondheidscheck plaats en zijn reserveren, een vaste zitplaats en het registreren van contactgegevens niet nodig. Uiteraard moet er bij afhalen worden voldaan aan de basisregels, waaronder 1,5 meter afstand houden. Het is aan de horecagelegenheid om te bekijken op welke wijze hier invulling aan wordt gegeven. Ter plekke iets eten of drinken is niet toegestaan. Afhaalrestaurants sluiten om uiterlijk 01.00 uur en mogen pas weer om 07.00 uur open.

 

Tot hoe laat mag een restaurant bezorgen?

Het is toegestaan te bezorgen als daar een vergunning voor is, deze is leidend. Zolang het restaurant maar volledig gesloten is voor bezoekers. Alcohol mag na 20.00 uur niet meer verkocht en bezorgd worden.

 

Moeten locaties met een horecafunctie, zoals bioscopen, casino’s en culturele instellingen helemaal dicht?

Nee, de verplichte sluiting geldt alleen voor de eet- en drinkgelegenheden binnen de locatie.

 

Wat zijn de regels voor zalencentra en feestlocaties?

Voor zalencentra en feestlocaties (binnen én buiten) gelden dezelfde regels als voor de horeca. Per 14 oktober 2020 22.00 uur zijn deze dus gesloten.

 

Welke regels gelden voor hotels?

Hotels zijn open, maar restaurants en roomservice in een hotel zijn met ingang van 15 december gesloten.    

 

Welke evenementen mogen nog georganiseerd worden?

Per 14 oktober 22.00 uur mogen de meeste evenementen niet worden georganiseerd. Ook kermissen vallen hieronder. Uitgezonderd zijn: evenementen binnen de reguliere exploitatie in publieke en besloten binnenruimten, beurzen en congressen voor maximaal 30 personen, betogingen, samenkomsten en vergaderingen volgens de Wet openbare manifestaties, warenmarkten voor levensmiddelen.

 

Welke regels gelden er nu voor de organisatie van evenementen?

Evenementen mogen niet worden georganiseerd. Uitzonderingen gelden voor warenmarkten voor levensmiddelen, huwelijksvoltrekkingen, registraties van partnerschappen en uitvaarten. Als een evenement door mag gaan, is reservering verplicht. Reserveringen voor groepen groter dan 2 personen mogen niet worden aangenomen. Die maximale groepsgrootte geldt ook bij placering, maar de regeling noemt een aantal uitzonderingen. Verder moet de gezondheid van de aanwezigen tevoren worden geverifieerd en moeten er hygiënemaatregelen worden getroffen. De opsomming in deze tekst is niet volledig. Check de Regeling van de Ministers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, van Justitie en Veiligheid en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 19 november 2020 om te beoordelen of voor uw samenkomst ook extra verplichtingen gelden. Raadpleeg daarnaast de tekst van de wijziging op de Tijdelijke wet maatregelen covid-19 naar aanleiding van de meest recente maatregelen die met ingang van 15 december gelden. Die tekst vindt u hier.

 

Waarom is er geen gebruik gemaakt van de gerichte maatregelen voor de horeca die samen met de branche bedacht zijn?

Volgens het kabinet is het aantal besmettingen op dit moment al zo ver opgelopen dat een algemene maatregel nodig is. Wel zegt het kabinet toe in overleg met de horeca en evenementensector te kijken naar slimmere maatregelen met een groter effect op het terugdringen van de virusverspreiding, met minder nevenschade, of die beter kunnen worden nageleefd of gehandhaafd.

 

Welke nieuwe regels gelden voor musea, pretparken, dierentuinen en andere 'doorstroomlocaties'?

Met ingang van 15 december zijn alle musea, pretparken en dierentuinen gesloten. Deze maatregel geldt vooralsnog tot en met 9 februari.

 

Wat mag er nog qua sport?

Vanaf 15 december geldt dat volwassenen alleen of met zijn tweeën sporten, en uitsluitend buiten. Kinderen t/m 17 jaar mogen sporten in teamverband en mogen wedstrijden onderling spelen, maar ook uitsluitend buiten. Wedstrijden zijn niet toegestaan. Uitgezonderd zijn: topsporters met status in aangewezen locaties (zoals Papendal), voetballers (inclusief overig personeel in 'bubbel') van de Eredivisie, Vrouwen Eredivisie en Eerste divisie.  

 

Mogen toeristen uit het buitenland nog naar Nederland komen?

Ja, dat blijft toegestaan, maar het kabinet adviseert wel om binnen Nederland de reisbewegingen zoveel mogelijk te beperken.
Het is aan ieder voor zich om te bepalen of een reisbeweging noodzakelijk is. Voor buitenlandse toeristen is dit afhankelijk van de reisadviezen in hun eigen land. Voor alle burgers uit niet-EU-landen geldt vanaf 15 december dat zijn een negatieve test moeten kunnen overleggen als zij van buiten Europa naar ons land komen.

 

Mogen mensen nog een vakantie boeken in Nederland?

Ja, het is nog steeds mogelijk om naar een camping, vakantiehuis of hotel in Nederland te gaan, maar het kabinet adviseert om de reisbewegingen terplekke zoveel mogelijk te beperken.

 

Mogen meerdere gezinnen in een vakantiehuis in Nederland?

Ja, mensen uit verschillende huishoudens mogen gebruik maken van een vakantiehuisje in Nederland.
Hier geldt het dringende advies van het kabinet om het vakantiehuisje te delen met maximaal 2 personen die niet uit het eigen huishouden komen, uitgezonderd kinderen tot en met 12 jaar. Uiteraard moet wel 1,5 meter afstand tot elkaar worden gehouden.