Woonprotest laat zien: aanpak woningmarkt kan niet langer wachten

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
13-09-2021

De wanhoop op de woningmarkt is groot. Zó groot dat zondag duizenden mensen ervoor de straat opgingen in Amsterdam. En ik begrijp dat. Want probeer tegenwoordig als jongere, starter, student, arbeidsmigrant of alleenstaande maar eens een geschikte en betaalbare woning te vinden. Niet alleen in Amsterdam is dat een probleem, maar in heel Nederland piept en kraakt de woningmarkt. Niet voor niets trekken MKB-Nederland en VNO-NCW al jaren aan de bel over het woningtekort. Daarom pleiten we ook voor de bouw van een miljoen extra woningen in 2030. En daarom steunen we ook de Actieagenda Wonen waarmee een coalitie van 34 maatschappelijke organisaties dit voorjaar kwam.

 

Schaarste op de woningmarkt

Duidelijk is echter ook dat ‘huisjesmelkers’ en ‘hebzuchtige beleggers’ niet de oorzaak van het probleem zijn. En dus ook niet het begin van de oplossing. Wat er wél moet gebeuren om de enorme schaarste aan te pakken is al door velen aangedragen: de rijksoverheid moet de regie pakken voor het woonprobleem zodat in heel Nederland er meer bouwlocaties beschikbaar komen. Hiervoor is een woningbouwfonds voor investeringen nodig en een stapsgewijze verlaging van de verhuurdersheffing. We moeten voorbij het taboe op bouwen aan de randen van steden of dorpen. We moeten het gebrek aan personeel en kennis bij gemeenten durven te benoemen en aan te pakken, zodat het gemeenten weer lukt om sneller tot besluiten te komen. Het nieuwe kabinet moet vervolgens ook geld vrijmaken voor de noodzakelijke investeringen in openbaar vervoer en wegen naar die nieuwe woongebieden.

 

Eerst bijbouwen

En ja, er moet ook meer aandacht komen voor betaalbare huur- en koopwoningen, met name voor starters en in het middensegment. Regulering van de prijzen kan daar een onderdeel van zijn, maar lost niets op zolang er geen aanbod is. We moeten eerst bijbouwen – en daarvoor investeringen van private partijen aanmoedigen – en daarbij goede afspraken maken over prijsontwikkeling. Laat de boodschap van het woonprotest daarom vooral politiek Den Haag aanspreken: snel een nieuw kabinet, zodat 2021 geen verloren jaar is voor iedereen die nu wanhopig een woning zoekt.  

 

Rik Enequist

Beleidssecretaris ruimtelijke ordening

Lees meer over