Protectionisme is logische reflex op corona, maar niet de goede

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
03-04-2020

De coronacrisis maakt weer eens duidelijk hoe internationaal de economie tegenwoordig is. Landen gaan in lockdown, grenzen gaan op slot. Fabrieken zijn dicht, producten worden niet meer aangeleverd. Iedereen is op zoek naar coronabenodigdheden, van mondkapjes tot beademingsapparaten. Hier en daar klinkt de roep om zelfvoorziening en protectionisme. Zelfvoorziening om – zeker in crisistijd – minder afhankelijk te zijn van het buitenland. En protectionisme om de eigen industrie te beschermen, die het nu zo moeilijk heeft.

 

Utopie

Dat is misschien een logische reflex, maar op de langere termijn – na deze crisis – geen goede ontwikkeling. Ten eerste omdat zelfvoorziening voor veel landen een utopie is. Neem bijvoorbeeld de beademingsapparaten van Philips. Onderdelen daarvan komen uit de hele wereld, en de apparaten worden uiteindelijk op vier locaties in elkaar gezet. Zie dat hele productieproces maar eens naar Nederland te halen. Of neem mobiele telefoons. Daarin zitten materialen verwerkt die in Nederland niet te vinden zijn. Dus hoe dan ook blijven we afhankelijk van het buitenland.

 

Hollandse kost

Hetzelfde geldt voor de voedselvoorziening, die nu ook ineens door corona in een ander daglicht komt te staan. Ongetwijfeld kan Nederland, als landbouwexporteur, zichzelf van voedsel voorzien, maar dat is wel een bepaald soort voedsel. Dan staat er in wintertijd standaard oer-Hollandse pot op tafel. Nederland maakt daarnaast deel uit van de internationale voedselketen. Die raakt verstoord als landen zich op zelfvoorziening gaan richten.

 

Handelsoorlog

Nederland is bovendien sterk afhankelijk van de internationale handel. Protectionisme staat daar haaks op. En protectionisme van het ene land leidt tot protectionisme van het andere, enzovoort. Kijk maar naar de recente ‘handelsoorlog’ tussen de VS en China, met Europa als derde slachtoffer. Het kan in dat verband geen kwaad als we ons in Europa wat meer toeleggen op het zélf maken van bepaalde cruciale producten, zoals medicijnen. Dan worden we daarvoor niet totaal afhankelijk van – bijvoorbeeld – China.

 

Marhijn Visser

Beleidssecretaris internationale handel