Makkelijker internationaal investeren helpt bedrijven uit coronacrisis

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
02-12-2020

Europese molens malen langzaam, soms is het alsof je naar groeiend gras kijkt. Hoe lang wordt er in Brussel al wel niet gepraat over een kapitaalmarktunie, de CMU, een gemeenschappelijk kader voor grensoverschrijdend kapitaalverkeer? ‘Lang’ is sowieso een goed antwoord.

 

Overal andere regels

Waar de EU-lidstaten hun regels voor budgettair en monetair beleid steeds meer op elkaar afstemmen, geldt dat niet voor de Europese kapitaalmarkt. Financiers, zoals private equity, hedgefondsen, banken, verzekeraars en kredietunies, hebben nog steeds last van regels die het verhinderen om de EU als één markt te zien. Elke lidstaat heeft andere regels en voorwaarden voor kredietverlening. Die kunnen te maken hebben met financiële eisen, maar ook met faillissementswetgeving en pensioenregelingen.

 

Los trekken

De EU heeft een plan gelanceerd om het proces rond deze kapitaalmarktunie weer los te trekken. Dat heeft allerlei positieve effecten, maar wat mij het meest aanspreekt, is de impact op de aanpak van de coronacrisis. De economische gevolgen van die crisis zullen nog jaren doordreunen. Ook de vermogenspositie van veel gezonde bedrijven staat door de crisis onder druk. Die moeten aan geld kunnen komen. Investerend de crisis uit.

 

Kapitaalmarktunie

De kapitaalmarktunie is een belangrijk onderdeel van die oplossing. Het Europese bedrijfsleven moet makkelijker toegang krijgen tot vormen van risicodragend kapitaal naast bancair krediet en obligatie-uitgiftes. De CMU maakt het makkelijker om te investeren in andere EU-landen en daarmee wordt het economische herstel versneld. Maar zonder gemeenschappelijk juridisch kader blijven investeerders huiverig om over de grens te investeren.

 

Niet versaagd

Zijn we dan toch niet met een hopeloos langdurig EU-project bezig? Dat denk ik niet. Elk land is er nu eenmaal van overtuigd dat het de beste fiscale wet- en regelgeving heeft. Europese trajecten duren lang, maar ze monden wel in iets uit. Neem de Euro, de interne markt of maatregelen die een gelijk speelveld garanderen. Dus tandje bij en niet versaagd.

 

Edward Feitsma

beleidssecretaris financiële sector