Leid jongeren liever op tot een beroep waar de arbeidsmarkt naar vraagt

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
11-03-2022

Terwijl de personeelstekorten overal gierend uit de hand lopen, zijn er ruim 100.000 mbo-studenten die een opleiding doen met een matige of geringe kans op een baan. Dat bleek onlangs uit een analyse die de Intelligence Group maakte in opdracht van het FD. Raar toch? Ik vind het dan niet zo gek dat er mensen zijn die zich afvragen of die studenten wel goed worden voorgelicht, zoals Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland, laatst in het AD deed. Hij is de voorman van een sector die met grote tekorten kampt en natuurlijk vraagt hij zich hardop af hoe dit kan en waarom er niet meer studenten zijn die voor techniek kiezen.

 

Kies voor opleiding met perspectief op baan

Beseffen deze mbo-studenten wel hoe weinig kans ze maken aan de slag te gaan in het beroep waarvoor ze kiezen als ze met hun studie beginnen? Wéten ze überhaupt dat ze ‘een baangarantie’ op zak hebben als ze voor techniek, zorg, horeca of bijvoorbeeld de bouw kiezen? En de zekerheid van een goed salaris?

Natuurlijk, uiteindelijk zullen ook deze studenten best ergens werk vinden. Maar waarom zouden we 100.000 jongeren met publiek geld opleiden tot een beroep dat ze niet zullen uitoefenen?

 

Help bij keuze van een studie

De MBO Raad was not amused. Want waarom zouden jongeren beperkt moeten worden in hun keuze voor een studie. Ze moeten toch hun hart kunnen volgen en uiteindelijk vinden ze toch werk? En wat moeten al die docenten dan die die vakken nu geven?

Alsof jongeren geen keus hebben als ze niet uit de zeshonderd opleidingen kunnen kiezen die er nu op het programma staan bij de verschillende mbo-instellingen, maar uit vierhonderd. En alsof je 16-jarige pubers niet een beetje realiteitszin moet bijbrengen zodat ze straks toekomstperspectief hebben in plaats van een bijstandsuitkering.

 

Iedereen is hard nodig op de arbeidsmarkt

Laat de mbo-instellingen liever investeren in omscholing van docenten van wie hun baan op de tocht komt als er minder studenten voor hun vak kiezen dan een bedrijfsmodel in stand houden dat jongeren opleidt tot werkloosheid. We hebben iedereen hard nodig. Het wordt tijd dat de MBO Raad dat ook beseft.

 

Gertrud van Erp

Beleidssecretaris onderwijs