EU heeft haalbare energiestrategie maar deels in eigen hand

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
09-06-2022

De oorlog in Oekraïne maakt pijnlijk duidelijk hoe kwetsbaar de energievoorziening van de EU is. Het bestaande Fit for 55 (FF55)-pakket is niet meer voldoende om ons door de energietransitie te leiden. De Europese Commissie doet met haar plan REpowerEU forse scheppen bovenop de eerdere FF55-strategie. Broodnodig en heel nuttig, maar of het ook haalbaar is, daar zijn de meningen over verdeeld.

 

Snellere vergunningen

REpowerEU bevat onder andere wetswijzigingen die de doelen voor energie-efficiëntie en de productie voor hernieuwbare energie verhogen. Dat moet ons volledig onafhankelijk maken van Russisch gas. Volgens de Commissie kan dit in 2027 al bereikt worden. Daarnaast worden er aanbevelingen gedaan en wetswijzigingen doorgevoerd ten behoeve van het versimpelen en versnellen van vergunningverleningsprocedures voor hernieuwbare energie projecten.

 

Haalbaar?

De eerste vraag is: zijn de aangescherpte doelen nog wel haalbaar. Het Fit for 55-pakket, dat de basis is van REpowerEU, is opgesteld in een periode voor de historische hoge energieprijzen, toenemende inflatie, arbeidstekorten en onzekerheid over de aanvoer van energie en grondstoffen. In minder dan een jaar tijd is die situatie volledig omgeslagen. Voor de vergunningverlening geldt: kan de EU hier echt stappen zetten? Vergunningverlening is voornamelijk een nationale bevoegdheid die in elke lidstaat anders wordt vorm gegeven.

 

Solidariteit

Als de EU haar doelen wil bereiken moeten vanaf vandaag alle zeilen worden bijgezet. Er moet snel juridische zekerheid worden gecreëerd en er moeten aantrekkelijke financierings- en investeringsmogelijkheden komen voor investeerders in groene energie. Tot slot is het nodig dat internationale samenwerking geïntensiveerd wordt voor de productie en distributie van duurzame energie. En misschien wel mijn belangrijkste aanbeveling aan Brussel en haar lidstaten, investeer in solidariteit binnen de EU en draagvlak vanuit de samenleving.

 

Tsjerk Terpstra, Beleidssecretaris Europese Zaken