Duurzame financiering succesvol maken doe je praktisch

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
23-12-2022

Het bedrijfsleven, de overheid, de consument, iedereen begrijpt het belang van verduurzaming. Maar hoe doe je dat? Dat is ingewikkelder dan het op papier lijkt, merk ik. Ook als je bankier of een andere financiële instelling bent.

 

Geen lening

Aangemaand door EU-regelgeving moeten financials eisen stellen aan de milieu-impact van de bedrijvigheid waarin ze investeren. Het succes van deze benadering staat of valt volgens mij met de het vermogen en de daadkracht om dit vervolgens ook af te dwingen. Onvoldoende groene ambities zou moeten betekenen: geen lening, belegging of verzekering.

 

Ruimte voor vergroenen

Moeten we dan ook alleen groene investeringen toestaan? Dat klinkt logisch, en zo willen veel beleidsmakers het ook, maar ik vind dat toch niet verstandig. Een bedrijf kan nu nog niet groen zijn, maar wel groen worden. Niemand vindt het logisch om in één keer alle huizen in Nederland met lage energielabels te slopen. In plaats daarvan krijgen juist huizen met lagere labels steun om duurzamer te worden. Dat heeft in de praktijk meer effect op het milieu dan alleen woningen financieren die al energiezuinig zijn. Juist als er ruimte is voor verbetering vergroenen we echt.

 

Te weinig groene bedrijven

Olifant in de kamer is dat er nog onvoldoende groene of vergroenende bedrijfsactiviteiten zijn om in te kunnen investeren. Volgens experts van de EU voldoet nu maar 1 tot 5 procent van de (overheids)bedrijven in de EU aan de Europese duurzaamheidscriteria. Het zou goed zijn als investeerders ook met de overige ondernemingen in gesprek gaan om samen aan een praktisch transitieplan te werken. Dat vind ik ook verduurzamen. De milieuwinst zit immers juist bij deze ondernemingen die nog een lange weg te gaan hebben.