De woningcrisis oplossen is vooral een kwestie van doen

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
28-09-2022

Als starter of alleenstaande op de woningmarkt een betaalbare woning vinden. Of een geschikte woning als je ouder wordt. Probeer dat maar eens tegenwoordig. Het probleem is dat er gewoon te weinig woningen zijn. En dat is al jaren zo. Het tekort loopt zelfs steeds verder op. Op dit moment komen we in Nederland meer dan 300.000 woningen tekort!

 

Woningcrisis oplossen: als de wiedeweerga meer huizen bouwen

We weten wat er moet gebeuren om dat op te lossen: als de wiedeweerga huizen bijbouwen, liefst 100.000 per jaar. Maar het gekke is, het gebéurt niet. Ondanks het 'gaan we doen' dat we al jaren horen en de dikke pakken papier die verschenen zijn met plannen om de woningcrisis op te lossen. Sterker nog, het aantal verleende bouwvergunningen loopt sterk terug, zo bleek pas uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek publiceerde.

 

Niet minder bouwvergunningen verlenen, maar juist veel meer 

Ik word daar eerlijk gezegd onrustig van, want het aantal vergunningen zou nu juist als een raket moeten stijgen om in de buurt te komen van die 100.000 per jaar. Nou moet minister De Jonge natuurlijk nog beginnen met afspraken maken met provincies en gemeenten over locaties en vergunningen. Dat gaat hij dit najaar doen en het zou kunnen dat er dan toch beweging komt in de zaak. Dan moet er wel echt druk op worden gezet vanuit het Rijk om te zorgen dat provincies en gemeenten zich aan de afspraken houden en locaties aanwijzen waar gebouwd kan worden. En ik zou zeggen: ga ook met marktpartijen om tafel, zij weten precies waar vraag naar is en welke projecten realistisch zijn. En zorg ook voor 'warpsnelheid' in de vergunningverlening. Want anders duurt het nog jaren voor er een spade de grond in kan.

 

Zorg dat investeerders niet onzeker worden

Geen woorden maar daden – dat zou Hugo de Jonge als Rotterdammer toch moeten aanspreken. Of om dichter bij de traditie in de volkshuisvesting te blijven en zoals Jan Schaeffer in de jaren 70 al wist: 'In gelul kun je niet wonen'. Er moet gebouwd worden en snel een beetje. Juist nu het economisch tegenzit, is het belangrijk door te zetten. Zorg daarom dat er volop geïnvesteerd wordt in de bouw van nieuwe woningen, vooral ook die in het middensegment. Niet alleen door woningcorporaties, maar ook door investeerders als pensioenfondsen. En laat dus geen onduidelijkheid bestaan over regels voor huurwoningen in het middensegment. Dat maakt investeerders onzeker en zorgt dat ze hun investeringen in nieuwe woningen uitstellen. Dat is echt wel het laatste dat we willen. 

 

De politiek is nu aan zet 

Donderdag wordt over wonen gedebatteerd in de Tweede Kamer. Ik hoop op wijsheid, voortvarendheid en gezond verstand. En een houding van samen de schouders eronder. Zodat de woningcrisis nu echt kan worden opgelost in plaats van een ongeluk in slow motion te blijven.

 

Rik Enequist
Beleidssecretaris fysieke leefomgeving